«МОВА ЖИТТЯ» В ПРОФЕСІЙНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ МАЙБУТНІХ ПЕДАГОГІВ ТА ВИХОВАТЕЛІВ
PDF

Ключові слова

ненасильницька комунікація, емпатія, спілкування, розвиток. nonviolent communication, empathy, communication, development.

Як цитувати

ПОДОЛЮК, С. М., & СТРЕЛЬБІЦЬКА, О. О. (2022). «МОВА ЖИТТЯ» В ПРОФЕСІЙНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ МАЙБУТНІХ ПЕДАГОГІВ ТА ВИХОВАТЕЛІВ. АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», (1), 143-148. https://doi.org/10.52726/as.pedagogy/2022.1.20

Анотація

Наукове дослідження висвітлює актуальність потреби застосування методу ненасильницької комунікації (спілкування співпереживання чи спілкування співпраці), розробленого Маршалом Розенбергом, що базується на емпатії, в професійній діяльності майбутніх педагогів та вихователів. В Концепції НУШ застосування цього методу обумовлюється увагою до розвитку емоційного інтелекту майбутніх громадян. В умовах війни, що відбувається в нашій країні, значимість ролі цього методу активізується, зростає потреба в дбайливому, бережному спілкуванні з учнями, вихованцями, їх батьками, колегами-педагогами. У статті окреслюються теоретичні онови питання, зокрема, з’ясовується поняття «ненасильницька комунікація», визначаються практичні кроки її реалізації. Обґрунтовується потреба розглядати процес спілкування цілісно: у зв’язку вербального, невербального та емоційного компонентів. Такий принцип вивчення практичного аспекту мови акцентує увагу на особистості, сприйнятті й трансформації інформації окремою людиною, підвищує рівень її емпатії, а відтак полегшує комунікацію, сприяє її ефективності. Застосування методики коректного спілкування збагачує, розширює сприйняття процесу мовлення майбутніми фахівцями, активізує креативність, навчає критичного мислення, дозволяє привернути увагу до психологічних особливостей співрозмовників, їх внутрішнього стану, надає ресурси для реалізації безпечного спілкування з вихованцями, що особливо важливо в умовах воєнного часу. Окрім того, мотивує до пізнання національної ідентичності, сприяє формуванню цілісної картини про світ і себе в ньому. Переконливо доводимо, що комунікація надзвичайно важлива як для гармонійного розвитку особистості, так і для реалізації професійних завдань.

https://doi.org/10.52726/as.pedagogy/2022.1.20
PDF

Посилання

Dzierzgowska I. Nauczanie nauczycieli. Podrecznik dla edukatora. – Warszawa, Wyd. Fraszka Edukacyjna, 2001. 173 s.

Керрі Паттерсон, Ел Свитцлер. Важкі діалоги. Що і як говорити, коли ставки високі / Керрі Паттерсон, Ел Свитцлер Джозеф Гренні, Рон Макміллан. К., 2018. 256 с.

Леонтьев А. А. Деятельность и общение. Вопросы психологии. 1979. № 1. С. 121–132.

Маршал Розенберг. Ненасильницьке спілкування. Мова життя. Х. : Ранок, 2020. 256 с.

Мацько Л. І., Кравець Л. В. Культура української фахової мови. Київ : Академія, 2007.

Ніколаєнко С., Ніколаєнко Св. Проблема спілкування як вид діяльності. Світогляд-Філософія-Релігія. К. : Інститут філософії імені ГС Сковороди НАН України, 2012.

Семеног О. М. Культура наукової української мови : навч. посібник. К. : ВЦ «Академія», 2010. – 216 с.

Черепанова С. О. Філософія освіти і педагогіка: цінності культури. Комунікативний етикет: Україна, Великобританія, Німеччина, Франція, Іспанія. Львів. 2007. – 392 с.

Шевчук С. В., Клименко І. В. Українська мова за професійним спрямуванням : підручник. – 3-є вид., випр. і допов. К. : Алерта, 2012. – 696 с.

https://mon.gov.ua/ua/tag/nova-ukrainska-shkola