КУЛЬТУРА ЗДОРОВ’Я УЧНІВ У ПЕДАГОГІЧНІЙ СПАДЩИНІ ВАСИЛЯ СУХОМЛИНСЬКОГО
PDF

Ключові слова

Василь Олександрович Сухомлинський, український педагог, освіта, здоров’я, культура здоров’я, формування культури здоров’я школярів, зміст, форми та методи виховання культури здоров’я учнів. Vasyl Oleksandrovych Sukhomlynskyi, Ukrainian pedagogue, education, health, health culture, formation of students’ health culture, content, forms and methods of educating of students’ health culture.

Як цитувати

ПОЛІЩУК, Н. А. (2022). КУЛЬТУРА ЗДОРОВ’Я УЧНІВ У ПЕДАГОГІЧНІЙ СПАДЩИНІ ВАСИЛЯ СУХОМЛИНСЬКОГО. АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», (1), 149-154. https://doi.org/10.52726/as.pedagogy/2022.1.21

Анотація

У статті розглянуто проблему формування, збереження та зміцнення здоров’я учнів у світлі ідей українського педагога-мислителя Василя Олександровича Сухомлинського. Адже питання, які підіймав вчений у свій час, постають і зараз, а шляхи їх вирішення прості й зрозумілі учням, педагогам та батькам. Життя та здоров’я людини – це найвищі людські цінності. А виховання здорового покоління – це основне завдання сучасного суспільства та, насамперед, національної системи освіти. На основі аналізу відповідних публікацій зроблено висновок про те, що Василь Сухомлинський, усвідомлюючи, що виховання й навчання, особливо в перші шкільні роки, визначають благополуччя або неблагополуччя людини в дорослому житті, говорить про необхідність застосування «медичної педагогіки» [Сухомлинський 1977: 52], маючи на увазі таку організацію освітнього процесу, який іде на користь тілесного та душевно-духовного здоров’я учнів. Проаналізовано ефективні шляхи зміцнення здоров’я дітей, удосконалення фізичного виховання учнів (апробовані в Павлиській школі): система бесід про людину і особливості людського організму; оптимальне чергування розумової і фізичної праці; організація навчання у природному середовищі; створення широкої мережі спортивних секцій і залучення школярів до активної участі в них; активна пропаганда і утвердження здорового способу життя; створення позитивного психологічного мікроклімату. Доведено, що здоров’я та навчання взаємопов’язані й взаємообумовлені. Чим міцніше здоров’я учнів, тим продуктивніше навчання, і, отже, чим вище активність і протистояння можливій негативній дії ззовні, тим успішніше протікає адаптація до умов середовища. Актуалізовано погляди видатного педагога на ідеї про роль вчителя у вихованні культури здоров’я та загальнолюдських цінностей особистості дитини; володіння ним системою знань про здоров’я, комплексом навичок і технологій збереження і розвитку здоров’я учнів та власного здоров’я.

https://doi.org/10.52726/as.pedagogy/2022.1.21
PDF

Посилання

Березуєва Т. С. «Щоденник здоров’я» як засіб формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у здобувачів освіти. Вісник ЛНУ імені Тараса Шевченка. 2020. № 1 (332). С. 56–64.

Ева Висоцька. Педагогічна любов та ідея виховання В. Сухомлинського. Педагогічна освіта: теорія і практика. Психологія. Педагогіка. 2018. Вип. 29. С. 4–10.

Поліщук Н., Кардашук Н., Давидюк Г. Здоров’язбереження як аспект удосконалення сучасного уроку. Науковий вісник СНУ імені Лесі Українки. Серія «Педагогічні науки». 2018. № 9 (382). С. 39–46.

Савченко О. Я. Модернізація початкової освіти: діалог з В. О. Сухомлинським. Наукові записки. Вип. 171. Серія: Педагогічні науки. Кропивницький : РВВ ЦДПУ ім. В. Винниченка, 2018. 273 с. С. 17–22.

Сухомлинський В. О. Павлиська середня школа. Вибр. твори: у 5 т. Т. 4. Київ : Рад. шк., 1977. С. 7–390.

Його ж. Природа, праця, світогляд. Вибр. твори: у 5 т. Т. 5. Київ : Рад. шк., 1977. С. 551–562.

Його ж. Серце віддаю дітям. Вибр. твори: у 5 т. Т. 3. Київ : Рад. шк., 1977. С. 9–279.

Його ж. Сто порад учителеві. Вибр. твори: у 5 т. Т. 2. Київ : Рад. шк., 1976. С. 410–653.