ПІДГОТОВКА МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ІНФОРМАТИКИ ДО ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ З ВИКОРИСТАННЯМ КЕЙСІВ
PDF

Ключові слова

майбутній учитель інформатики, метод кейсів, кейс future computer science teacher; case method; case

Як цитувати

ПАВЛОВА, Н. С. (2021). ПІДГОТОВКА МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ІНФОРМАТИКИ ДО ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ З ВИКОРИСТАННЯМ КЕЙСІВ. АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 1(3), 84-91. https://doi.org/10.52726/as.pedagogy/2021.3.1.13

Анотація

Описано сутність методу кейсів з урахуванням особливостей процесу підготовки майбутніх учителів інформа- тики до інноваційної діяльності у закладах загальної середньої освіти. Кейс представлено як сукупність спеціаль- но дібраних відомостей предметного і методичного змісту різного типу, в яких відображено педагогічну ситуацію, що містить конкретну професійну проблему й прогнозує існування альтернативних способів її вирішення, їх колек- тивне обговорення здобувачами вищої освіти. Серед прийомів навчання виокремлено дискусію та акцентовано увагу на необхідності формування у студентів умінь: вести обговорення в онлайн- і офлайн-режимі; обґрунтову- вати власну точку зору; розуміти співрозмовника; спільно вирішувати проблему; представляти здобуті результати у різних форматах. Співпрацю викладача і студентів описано на організаційному етапі, на етапах опрацювання ситуації і презентації спільних рішень, а також на дискусійному і підсумковому етапах. Послідовний перехід від одного етапу діяльності до іншого потребує урахування мотиваційного, когнітивного і діяльнісного складників. Відзначено, що кейси є педагогічно доцільними в освітньому процесі навчання студентів старших курсів, які володіють на відповідному рівні професійними, в тому числі і методичними, компетентностями. Звернено увагу на те, що метод кейсів ефективно використовується під час вивчення дисциплін психолого-педагогічного напряму, як такий, що трансформує навчально-пізнавальну і пошуково-дослідницьку діяльність студентів в інноваційну діяльність вчителя, інтегрує основні елементи методичної діяльності та комунікації, зміст інформатики як шкіль- ної дисципліни та методики її викладання. Метод кейсів розглянуто як: метод інтерактивного навчання, який, сприяючи нововведенням, визначає різноманітні форми комунікації між усіма учасниками освітнього процесу; технологію ситуаційного навчання, яка на основі відібраного змісту та організаційних форм навчання мотивує студентів до активної діяльності.

https://doi.org/10.52726/as.pedagogy/2021.3.1.13
PDF

Посилання

Ситуационный анализ, или анатомия кейс-метода / Под ред. Сурмина Ю. П. Киев : Центр инноваций и развития. 2002. 286 с.

Товканець Г. В. Особливості застосування кейс-методу у процесі професійної підготовки майбутнього фахівця. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія «Педагогіка, соціальна робота». 2011. Випуск 20. С. 148–150.

Смолянинова О. Г. Развитие методической системы формирования информационной и коммуникативной компетентности будущего учителя на основе мультимедиа-технологий : автореф. … док. пед. наук : 13.00.02. Санкт-Петербург. 2002. 22 с.

Вишняков Р. Кейс как процессуально-деятельностная форма проектирования содержания педагогических дисциплин. Веснік Брэсцкага ўніверсітэта. Серыя 3. Філалогія. Педагогіка. Псіхалогія. 2019. № 1. С. 130–139.

Шама І. П. Формування індивідуального стилю професійної діяльності майбутніх учителів у процесі використання кейс–технологій : дис…. канд. пед. наук : 13.00.04 / Державний заклад «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка» Старобільськ, 2018. 340 с.

Смелікова В. Б. Підготовка майбутніх судноводіів до професійно-орієнтованого спілкування засобами кейс–технологій : дис. …. канд. пед. наук : 13.00.04 / Херсонський державний університет. Херсон. 2017.305 с.

Чорна І. Ю. Формування у майбутніх маркетологів англомовної лексичної компетентності в письмі засобами кейс-технології : автореф. дис. …. канд. пед. наук : 13.00.02. Тернопіль, 2017. 23 с.

Кротенко В. І. Використання кейс–методу у професійній підготовці психологів. Педагогіка формування творчої особистості у вищій і загальноосвітній школах. 2021. № 75. Т. 2 С. 96–100.