СТРАТЕГІЧНЕ ПЛАНУВАННЯ СЛУЖБОВИХ ЗАВДАНЬ ОФІЦЕРАМИ ПІД ЧАС БОЙОВИХ ОПЕРАЦІЙ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ
PDF

Ключові слова

стратегічне планування службових завдань
воєнний стан
оперативна обстановка
військове управління
C4ISR
інформаційно-аналітична підсистема
принципи та етапи планування
сучасні технології
автоматизовані системи управління
алгоритми штучного інтелекту strategic planning of general task
military situation
operational situation
military control
C4ISR
information and analytical subsystem
principles and stages of planning
modern technologies
automated control systems
algorithms for piece intelligence

Як цитувати

ДЕНИСЕНКО, Є. В. (2024). СТРАТЕГІЧНЕ ПЛАНУВАННЯ СЛУЖБОВИХ ЗАВДАНЬ ОФІЦЕРАМИ ПІД ЧАС БОЙОВИХ ОПЕРАЦІЙ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ. АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», (2), 65-74. https://doi.org/10.52726/as.pedagogy/2024.2.10

Анотація

Стратегічне планування службових завдань офіцерами під час виконання бойових операцій в умовах воєнного стану є ключовим елементом військового управління, що визначає успіх військових операцій. Дослідження присвячене аналізу принципів та етапів планування службових завдань, з акцентом на використання сучасних методів та алгоритмів, таких як C4ISR (Command, Control, Communications, Computers, Intelligence, Surveillance, and Reconnaissance) з інформаційно-аналітичною підсистемою. Визначено, що оперативна обстановка в умовах воєнного стану характеризується високим рівнем невизначеності, динамічністю та складністю, що вимагає адаптивного та комплексного підходу до планування. Основними факторами, що впливають на процес планування, є оперативна інформація, ресурси, місцевість, діяльність противника, координація дій та правові аспекти. Підкреслено, що психологічні аспекти прийняття рішень в стресових умовах також є важливими, оскільки високий рівень стресу може впливати на здатність офіцерів приймати об’єктивні рішення та зберігати концентрацію. В статті наведено покрокову інструкцію з планування службових завдань, що включає визначення мети та завдань, збірта аналіз інформації, розробку та деталізацію плану, координацію та узгодження дій, підготовку до виконання, реалізацію завдань, оцінку результатів та аналіз, а також звітування та архівацію документації. Зазначено, що особлива увага приділяється впровадженню сучасних технологій, таких як автоматизовані системи управління, алгоритми штучного інтелекту та геоінформаційні системи, для підвищення точності та швидкості планування. На основі проведеного аналізу розроблено пропозиції щодо покращення процесу планування та виконання службових завдань офіцерами, що включають впровадження сучасних технологій, покращення координації та комунікації, підвищення рівня підготовки особового складу, оптимізацію логістики та ресурсного забезпеченя, покращення інформаційної безпеки та постійний аналіз і вдосконалення процесів. Дотримання наведених рекомендацій сприятиме підвищенню ефективності бойових операцій, зниженню ризиків і втрат, а також досягненню стратегічних цілей в умовах воєнного стану.

https://doi.org/10.52726/as.pedagogy/2024.2.10
PDF

Посилання

Абзац восьмий статті 11 в редакції Закону № 3621-IX від 21.03.2024. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/548-14#Text (дата звернення: 15.06.2024)

Абзац дев’ятий статті 11 із змінами, внесеними згідно із Законом № 1420-IV від 03.02.2024. URL:https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/548-14#Text (дата звернення: 15.06.2024).

Дідик В. О. Методика синтезу автоматизованої системи управління Десантно-штурмових військ збройних сил України на тактичному рівні. Sciences of Europe. № 78. 2021 р. С. 28–35.

Методичний посібник щодо організації і здійснення охорони та оборони, повсякденної діяльності військових частин (підрозділів) Збройних Сил України, які розташовані у базових таборах. URL: https://shron3.chtyvo.org.ua/Ministerstvo_oborony_Ukrainy/Metodychnyi_posibnyk_schodo_orhanizatsii_i_zdiisnennia_okhorony_ta_oborony_

povsiakdennoi_diialnosti.pdf (дата звернення: 15.06.2024).

Планування та організація бою за стандартами НАТО. Військова навчально-методична публікація командирам підрозділів з планування та організації бою за стандартами НАТО. 2020. 138 с.

Поліщук Л. І. Климович О. К. Богуцький С. М. Особливості створення автоматизованої системи управління військами збройних сил України з урахуванням досвіду країн НАТО. Військова академія (м. Одеса). Збірник наукових праць. 2018 р. № 1(9). С. 122–130.

Посібник для фахівців служб персоналу військових частин Збройних Сил України (в умовах воєнного стану): посіб. О. В. Яцино, І. М. Половінкін, О. Л. Тракалюк, В. В. Федорович, О. П. Даценко, Ю. І. Костенко, С. В. Солодовник, С. М. Чумаченко, Т. А. Блізніков. Київ : НМЦ КП МО України, 2022. 56 с. URL: https://www.mil.gov.ua/content/pdf/posibnyk_spnsh_2022.pdf (дата звернення: 15.06.2024)

Про Статут внутрішньої служби Збройних Сил України: Закон України від 04.05.2024 р. № 548-XIV. Cтаття 11. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/548-14#Text (дата звернення: 15.06.2024).

Програма індивідуальної підготовки офіцерів тактичної ланки управління збройних сил України. Головне управління доктрин та підготовки генерального штабу ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ спільно з центром Оперативних стандартів і методики підготовки ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ. J7. 2021. 57 с.

Процес прийняття рішень під час бойових дій. URL: https://www.mil.gov.ua/content/books/process0808.pdf (дата звернення: 15.06.2024).

Рекомендації з планування та організації бою за стандартами НАТО (частина 1). URL: https://sprotyvg7.com.ua/lesson/rekomendacii-planuvanya-boyu-nato (дата звернення: 15.06.2024).

Рекомендації з планування та організації бою за стандартами НАТО (частина 2). URL: https://sprotyvg7.com.ua/lesson/rekomendacii-z-planuvannya-ta-organizacii-boyu-za-standartami-nato-chastina-2 (дата звернення: 15.06.2024).

Сучасні проблеми фізичної підготовки в силових структурах України: тези науково- практичної конференції (21 березня 2024 року). Харків : Вид-во НАНГУ, 2024. 145 с.

Тактико-спеціальна підготовка: навч. посіб. / [О. Г. Комісаров, А. О. Собакарь, Е. Ю. Соболь, О. С. Юнін та ін.] ; Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ. Дніпро : ДДУВС, 2017. 277 с.