ОСОБЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ІНТЕГРОВАНИХ МІЖПРЕДМЕТНИХ ЗВ’ЯЗКІВ НА УРОКАХ РІДНОЇ МОВИ В НОВІЙ УКРАЇНСЬКІЙ ШКОЛІ
PDF (English)

Ключові слова

міжпредметні зв’язки, інтегровані уроки, початкова освіта, уроки з української мови та літературного читання. interdisciplinary links, integrated lessons, primary school, Ukrainian language and Literature reading lessons.

Як цитувати

YATSYNA, S. M., & KYSIL, T. O. (2024). ОСОБЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ІНТЕГРОВАНИХ МІЖПРЕДМЕТНИХ ЗВ’ЯЗКІВ НА УРОКАХ РІДНОЇ МОВИ В НОВІЙ УКРАЇНСЬКІЙ ШКОЛІ. АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», (4), 122-128. https://doi.org/10.52726/as.pedagogy/2023.4.17

Анотація

Статтю присвячено одній із актуальних наукових проблем, що зумовлені змінами у теоретичному і практичному підході до навчання і виховання молодших школярів. Провідні ідеї дослідження спричинені методичним потенціалом, що впливає на формування ключових і предметних компетенцій в учнів початкових класів. Зокрема у процесі реалізації усіх змістових ліній предмета «Літературне читання» учні молодших класів, крім оволодіння важливими компетентностями, набувають певного досвіду застосування їх у різних видах освітньо- пізнавальної діяльності, індивідуального практичного досвіду. Враховуючи той факт, що вчителі початкової ланки є багатопредметниками, реальність втілити інноваційну технологію інтегрованого навчання буде успішним. У статті акцентовано увагу на реалізацію інтегрованих звʼязків, тому що вчителі-практики часто вдаються до зближення, поєднання певних матеріалів з уроків української мови, літературного читання, образотворчого мистецтва, природознавства, математики. Оскільки поєднання інформації з кількох предметів сприяє активізації пізнавальної діяльності дітей, опануванню значного обсягу навчального матеріалу, досягненню цілісності знань та головне, стимулює інтерес до навчання і відчуття звʼязку з життям, то це дає змогу вчителю початкових класів розширити міжпредметні зв’язки дисциплін, що вивчаються молодшими школярами. Про важливість інтеграції змісту і форм навчання підкреслюють А. Алексюк, О. Біляєв, І. Большакова, Л. Варзацька, Т. Донченко, М. Данилов, Ю. Колягін, В. Паламарчук, О. Савченко, Н. Светловська, Г. Селевко, О. Мариновська, М. Фіцула та інші. Проте розширення змісту міжпредметних зв’язків та інтеграції навчання слугує вивченню нових складників досліджуваної теми. У статті наголошено на тому, що трактування поняття «інтегроване навчання» та «міжпредметні зв’язки» сучасні науковці пропонують розрізняти, які в науковій літературі донедавна трактувалися як подібні явища. Услід за О. Савченко стверджено, що зміст уроків з використанням інтегрованого навчання відрізняються від уроків з міжпредметними зв’язками, оскільки це – різні дидактичні поняття. Особливість інтегрованих уроків полягає в тому, що вони можуть проводитися на основі внутрішньопредметної, міжпредметної та міжсистемної інтеграції: об’єднані дво-, три-, чотирипредметні, урок-екскурсія, урок-подорож, урок-занурення, урок-похід тощо. Такі уроки часто слугують продовженням паралельного вивчення споріднених предметів у межах одного уроку. На основі визначених теоретичних засад було запропоновано різні варіанти використання інтегрованих та міжпредметних зв’язків на уроках рідної мови у Новій українській школі.

https://doi.org/10.52726/as.pedagogy/2023.4.17
PDF (English)

Посилання

Савченко О. Дидактика початкової освіти. Київ: Грамота, 2012. 373 с.

Селевко Г.К. Модели интеграции содержания учебных дисциплин. Энциклопедия образовательных технологий: в 2-х т. М.: НИИ образовательных технологий, 2006. Т. 1. С. 479−488.

Савченко О. Міжпредметні зв’язки як ресурс реалізації компетентнісного підходу на уроках літературного читання. Український педагогічний журнал, 2017. № 2. С. 48–57.

Бех І. Інтеграція як освітня перспектива. Початкова школа, 2002. № 5. С. 5–6.

Короткий термінологічний словник з педагогіки / укл. С.Г. Мельничук. Кіровоград, 2004. 34 с.

Нова українська школа: порадник для вчителя. Київ: Видавничий дім «Плеяди», 2017. 206 с.

Костюк Н.Т. Об’єктивна зумовленість і діалектика інтеграції сучасного наукового знання. Київ: Вища школа, 1998. 327 с.

Мариновська О. Інтегроване навчання: технологічний аспект. Рідна школа, 2014. № 4–5. С. 33.

Большакова І. Особливості реалізації міжпредметної інтеграції змісту навчання на уроках у початковій школі. URL: https://ippo.kubg.edu.ua/wp-content/uploads/2014/05/Большакова-ІО.pdf.

Нова українська школа. Міністерство освіти і науки України: офіційний сайт. URL: https://mon.gov.ua/ua/tag/nova-ukrainska-shkola.

Літературне читання: підручник для 4 класу закл. заг. сер. Освіти / О.Я. Савченко. Київ: Освіта, 2019. 192 с.

Я досліджую світ: підручник інтегрованого курсу для 3 класу (у 2-ох частинах) / О. Волощенко, О. Козак, Г. Остапенко. Київ: Світоч, 2020. 170 с.

Українська мова: підручник для 3 класу / М. С. Вашуленко, О. І. Мельничайко, Н. А Васильківська. Київ: Освіта, 2019. 192 с.