ПІДГОТОВКА ФАХІВЦІВ ЦИФРОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ В УМОВАХ ДУАЛЬНОЇ ОСВІТИ
PDF

Ключові слова

дуальна освіта, змішане навчання, цифрові технології, цифровізації освіти, мережеве навчання. dual education, blended learning, digital technologies, digitization of education, online learning.

Як цитувати

ЛОБАЦЬКИЙ, А. О. (2024). ПІДГОТОВКА ФАХІВЦІВ ЦИФРОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ В УМОВАХ ДУАЛЬНОЇ ОСВІТИ. АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», (4), 81-85. https://doi.org/10.52726/as.pedagogy/2023.4.11

Анотація

У статті розглянуто основні питання, які стосуються цифровізації освіти та технології щодо її впровадження під час підготовки спеціалістів в умовах дуальної освіти. Варто зазначити, що базою освітнього процесу виступає опановування змістом навчання та на основі цього запровадження освітніх технологій та методик навчання. Детально аналізується, як інтеграція теоретичного навчання з практичною роботою на підприємствах сприяє формуванню компетентностей, необхідних на ринку праці. Важливість дуальної освіти підкреслюється з огляду на швидкі зміни в цифровізації та її вплив на знання та професійні навички. Особливе значення в даному процесі відводиться інноваційним технологіям навчання, в тому числі впровадження змішаного навчання із застосуванням онлайн технологій. Розглядається необхідність впровадження інноваційних підходів у навчальному процесі та акцентують на забезпеченні відповідності освітніх програм потребам робочого ринку. Досліджується роль цифрових технологій у модернізації освітніх методів та їх вплив на підготовку висококваліфікованих фахівців. Стаття також звертає увагу на необхідність розвитку комунікативних, організаційних та лідерських навичок у контексті дуальної освіти. Висвітлюються практичні аспекти дуальної освіти, включаючи співпрацю з підприємствами та реалізацію індивідуалізованих навчальних програм, глобальні тенденції в освіті, її цифровізація та необхідність впровадження інноваційних технологій навчання. Особлива увага приділяється аналізу переваг та викликів, що стоять перед системою дуальної освіти в сучасному світі. Підкреслюється значення реалізації мотивації щодо навчання, адже в її основі знаходиться самостійна робота здобувачів вищої освіти. В цьому контексті набуває популярності та розповсюдження дуальне навчання, через застосування оновлених моделей та технологій.

https://doi.org/10.52726/as.pedagogy/2023.4.11
PDF

Посилання

Ажажа М. А. Управління процесом упровадження дуальної освіти в професійну підготовку майбутніх фахівців. Публічне управління та митне адміністрування. 2019. № 1(20). С. 14–24.

Апалькова В. В. Концепція розвитку цифрової економіки в Євросоюзі та перспективи України. Вісник Дніпропетровського національного університету. Серія : Менеджмент інновацій. 2015. № 23. 2015. С. 9–18.

Гуревич Р. С. Інформаційні технології навчання: інноваційний підхід : навчальний посібник. Вінниця : ТОВ фірма «Планер», 2012. 348 с.

Кадемія М. Ю. Використання технології змішаного навчання для реалізації дуальної моделі професійної підготовки кадрів. Вінниця : Міжнародна науково-практична інтернетконференція, 2018. С. 94–100.

Карпенко Є. А. Сутність та переваги дуальної освіти, як прогресивної форми навчання та інструменту підвищення якості підготовки фахівців. Полтава : ПУЕТ, 2021. C. 250–253.