СТОРІТЕЛІНГ ЯК СУЧАСНА МЕТОДИКА РОЗВИТКУ МОВЛЕННЯ МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ
PDF

Ключові слова

сторітелінг, розвиток мовлення, ораторська майстерність, комунікація. storytelling, speech development, public speaking skills, communication.

Як цитувати

ГОРБАЧ, Н. В., & ПАПЕЖУК, О. В. (2022). СТОРІТЕЛІНГ ЯК СУЧАСНА МЕТОДИКА РОЗВИТКУ МОВЛЕННЯ МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ. АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», (1), 237-242. https://doi.org/10.52726/as.pedagogy/2022.1.33

Анотація

У статті проаналізовано сучасну методику розвитку мовлення – сторітелінг. Зʼясовано, що створення та розповідання історій, що є провідною ідеєю сторітелінгу, сприяє розвитку комунікативної компетентності молодших школярів. Серед основних можливостей сторітелінгу відзначено невимушену форму подачі, можливості для реалізації педагогіки партнерства, ігрову форму та сприяння театралізації, яскравість, образність, емоційність, доступність у використанні, сприяння розвитку ораторських здібностей, створення креативного середовища тощо. Метод сторітелінгу можна застосувати на різних етапах уроку та на уроках різних типів, адже сучасні технології навчання, які використовуються в освітньому процесі НУШ, в першу чергу, спрямовані на розвиток критичного мислення та мовлення молодших школярів. Для розвитку мовлення школярів запропоновано такі вправи з використанням сторітелінгу: розповіді про випадок із власного життя, сторітелінг за ілюстраціями до казки, історії за опорними словами, сторітелінг під час словникової роботи, міні-твір за аналогією, сторітелінг «Я – герой», «авторське крісло», сторітелінг на основі метафоричних карт, творчий сторітелінг. Використання досліджуваного методу тренує навички красномовства та сприяє розвитку таких важливих здібностей, як впевненість у собі, вміння триматися перед аудиторією, бути не просто гарним оповідачем, а й автором своєї історії. Сторітелінг здатний зробити уроки цікавішими, а засвоєння мовного матеріалу більш практичним. Цей метод дозволяє вийти за рамки традиційних уроків розвитку мовлення та дає широкі можливості для інтегрованого навчання. Перевагою сторітелінгу як методу розвитку мовлення є й те, що на його основі можна розробляти безліч цікавих вправ, підлаштовуючись під тему уроку, настрій та можливості класу, навчальні завдання тощо. Крім того, мистецтво розповідати історії стане в нагоді й на інших уроках, а згодом – в реальних життєвих ситуаціях.

https://doi.org/10.52726/as.pedagogy/2022.1.33
PDF

Посилання

Большакова І. Технологія «Сторітелінг». URL: https://www.youtube.com/watch?v=K2YVwU9B6L4 (дата звернення: 26.04.2022).

Горбач Н. В. Техніка сторітеллінгу в педагогічній практиці. Академічні студії: Серія «Педагогіка». 2021. № 3. С. 187–192.

Дитина боїться виступати перед класом. Я їй допомогти? Dity.in.ua: веб-сайт. URL: https://dity.in.ua/statti/ psikhologiya-malyukiv-ta-batkiv/ditina-boitsya-vistupati-pered-klasom-yak-iy-dopomogti (дата звернення: 26.04.2022).

Типова освітня програма початкової освіти, розроблена під керівництвом Шияна Р. Б. Цикл 1–2 класи. URL: https://mon.gov.ua/storage/app/media/zagalna%20serednya/programy-1-4-klas/2019/11/1-2-dodatki.pdf (дата звернення: 09.02.2022).