НЕВІД'ЄМНІ СКЛАДНИКИ ІНТЕНСИВНИХ КУРСІВ З АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ ДЛЯ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ НАЦІОНАЛЬНОЇ ГВАРДІЇ
PDF

Ключові слова

інтенсивні курси, військовослужбовці, мовна підготовка, спілкування, слухачі курсу, складові інтенсивного курсу intensive courses, servicemen, language training, communication, course participants, components of the intensive course

Як цитувати

ЛИСЕНКО, Є. В. (2022). НЕВІД’ЄМНІ СКЛАДНИКИ ІНТЕНСИВНИХ КУРСІВ З АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ ДЛЯ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ НАЦІОНАЛЬНОЇ ГВАРДІЇ. АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 1(4), 137-142. https://doi.org/10.52726/as.pedagogy/2021.4.1.20

Анотація

Останнім часом проблема проведення інтенсивних курсів з англійської мови для військовослужбовців Національної гвардії України перебуває в центрі уваги педагогів вищих військових навчальних закладів Національної гвардії України, оскільки англійська мова є основним інструментом спілкування для військовослужбовців на міжнародній арені. Визначено, що, незважаючи на велику кількість праць, присвячених дослідженню різних аспектів мовної підготовки військовослужбовців Національної гвардії України, поки не надані характеристики якісних курсів для вивчення англійської мови військовослужбовцями у короткий проміжок часу. У статті розглянуто особливості викладання та організації інтенсивних курсів з англійської мови як необхідної складової частини сучасної освіти військовослужбовців Національної гвардії України. Обґрунтовано вплив інтенсивного навчання на формування вмінь та навичок військовослужбовців Національної гвардії України на курсах із вивчення англійської мови. Наведено аналіз досліджень із визначеної проблематики. Проведено спробу довести ефективність застосування інтесивного навчання для покращення методики викладання англійської мови на курсах із вивчення англійської мови. Виділено й описано характерні особливості реалізації інтенсивних курсів для військовослужбовців, а також роль і місце активного навчання у процесі вивчення англійської мови. Доведено, що успішне вивчення англійської мови на інтенсивних курсах – це сукупність різноманітних прийомів та методів, які спонукають військовослужбовців до мовленнєвої активності. Визначено роль викладача, атмосфери у групі, методів оцінювання як провідних та найефективніших елементів у методиці навчання англійської мови. Доведено доцільність використання цих елементів для підвищення якості навчання іноземних мов і формування корисних навичок військовослужбовців у процесі роботи з іншомовними матеріалами. Підкреслено інтерактивну комунікативну компетенцію викладача у процесі навчання. Визначено, що всі вказані у статті характеристики інтенсивного курсу допомагають підготувати військових фахівців з англійської мови, які вміють аналізувати та спілкуватися.

https://doi.org/10.52726/as.pedagogy/2021.4.1.20
PDF

Посилання

Александров В.М. Особливості навчання іноземної мови для професійного розвитку в дорослому віці. Науковий часопис Національного педагогічного університету ім. М.П. Драгоманова. 2008. № 3. С. 87–90 (Серія 9: Актуальні проблеми сучасного мовознавства).

Астін А.В. Оцінка досконалості: філософія та практика оцінювання у вищій школі. Нью-Йорк: Макміллан. 1991. 259 с.

Білсон Дж.М., Тіберій, Р.Г. Ефективні соціальні механізми навчання та викладання. Викладання у коледжі: Нові напрямки викладання та навчання. Сан-Франциско, Джоссей Басс. 1991. № 45. С. 45–56.

Каскей, С.Р. Результати навчання на інтенсивних курсах. Журнал для продовження вищої освіти. 1994. № 42. С. 23–27.

Влодковський Р.Дж., Вестовер Т.Н. Прискорені курси як формату навчання для дорослих. Канадський журнал з вивчення освіти для дорослих. 1999. № 13. С. 1–20.

П’ятакова Г.П. Інтерактивні методики та специфіка їх застосування у вищій школі. Тернопіль: ТДПУ, 2002. 20 с.

Рожкова Н. Використання інформаційно-комп’ютерних технологій як інноваційного методу в навчанні іноземних мов. Наукові записки. Серія: Педагогічні науки. Вип. 132. Кіровоград: РВВ КДПУ ім. В. Винниченка, 2014. С. 121–125.

Скотт П.А. Досвід навчання в інтенсивному та семестровому заняттях: студент. Голоси та досвід. Студентський журнал коледжу. 1995. № 29. С. 207–213.

Скотт П.А., Конрад К.Ф. Критика інтенсивних курсів та порядок денний для дослідження. Вища освіта: Довідник з теорії та досліджень / ред. Дж. С. Смарт. Нью-Йорк: Агатон Пресс, 1992. С. 411–445.