ЗАСТОСУВАННЯ АВТОМАТИЗОВАНИХ ОСВІТНІХ СИСТЕМ В НАВЧАЛЬНИЙ ПРОЦЕС З МЕТОЮ ФОРМУВАННЯ ІНШОМОВНИХ ПРОФЕСІЙНИХ КОМПЕТЕНЦІЙ МАЙБУТНІХ ІНЖЕНЕРІВ - П’ЯТИКОП, І. Б. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2026)
Система професійної освіти в Україні формувалася та розвивалася в умовах державно-політичної системи, яка має принципові відмінності від існуючої сьогодні. Назріло питання модернізації системи ступеневої професійної освіти з врахуванням соціально-економічних змін, що відбуваються в державі. Введення нових освітніх стандартів вищої освіти в Україні, заснованих на компетентнісному підході, спрямоване на вирішення даної проблеми шляхом модернізації змісту та технологій вищої інженерно-технічної освіти. Необхідність підготовки інженерних кадрів високої кваліфікації ставить перед системою інженерної освіти завдання створення умов, сприяють становленню інженера, здатного вирішувати завдання інноваційного розвитку. Значне місце відводиться іноземній мові. Навчальна дисципліна формує спеціалізовані навички володіння іноземною мовою, включаючи навички читання, говоріння, аудіювання та письма, необхідні для спілкування, роботи з фаховою інформацією та повноцінного функціонування у професійному середовищі. Доведено, що автоматизовані навчальні системи (АНС) являє собою інтегративний комплекс, що складається з матеріально-технічного, дидактичного та електронного інформаційно-освітнього компонентів, спрямованих на формування іншомовних професійних компетенцій майбутніх інженерів. Застосування АНС зумовлено необхідністю формування професійних компетенцій майбутніх інженерів в умовах цифрової економіки та великим потенціалом як засобу формування іншомовних професійних компетенцій. Описано структуру професійних компетенцій майбутніх інженерів, що представляє сукупність компонентів: мотиваційно-ціннісного, когнітивного, діяльнісного та рефлексивно-цільового. Схарактеризовано значення підготовки інженерів з іншомовної професійної компетенцією в умовах АНС/ Розглянуто систему засад організації освітнього процес та висвітлено її компоненти. Виявлено, що хмаро-орієнтована електронна освітня система (ХОЕОС) – це середовище, яке використовує хмарні обчислення (cloud computing) для організації навчального процесу, зберігання, обробки й обміну навчальними матеріалами через Інтернет. Доведено, що використання ХОЕОС для доступу до англомовних ресурсів допомагає розвивати іншомовну професійну компетентність; опановувати англомовну технічну термінологію; формувати навички роботи з міжнародними стандартами, базами даних, науковими статтями; готувати студентів до участі у глобальних інженерних проектах.