ІНТЕГРАЦІЯ ІНСТРУМЕНТІВ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ У ПРОФЕСІЙНУ ПІДГОТОВКУ ЗДОБУВАЧІВ ФАХОВОЇ ПЕРЕДВИЩОЇ ОСВІТИ - ПОДВОРНЮК, О. О.; ПОЛІЩУК, Н. В. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2025)
У статті проаналізовано особливості інтеграції інструментів штучного інтелекту (ШІ) у професійну підготовку здобувачів фахової передвищої освіти (ФПО). Наголошено, що ШІ є не лише технологічною інновацією, а й важливим чинником модернізації освіти, що вимагає переосмислення ролі викладача, оновлення методів і засобів навчання, а також формування відповідних цифрових компетентностей педагогів. Встановлено, що використання ШІ змінює традиційні підходи до організації навчання, сприяючи персоналізації, автоматизації рутинних процедур та створенню гнучкого цифрового середовища, здатного адаптуватися до потреб здобувачів освіти. Огляд чинних нормативних документів МОН України, присвячених використанню ШІ, засвідчив відсутність методичних рекомендацій, орієнтованих на потреби ФПО, що зумовлює необхідність розроблення внутрішніх політик відповідального використання ШІ та дотримання принципів академічної доброчесності. Наголошено, що інтеграція технологій ШІ трансформує традиційну роль педагога як головного джерела знань, актуалізуючи його функції як наставника, організатора і координатора освітнього процесу. Окреслено потенційні ризики використання ШІ у закладах ФПО, серед яких: зростання ймовірності академічної недоброчесності, нерівний доступ до цифрових технологій, недостатній рівень цифрової грамотності викладачів та ін. Підкреслено важливість розвитку ШІ-грамотності педагогів, зокрема навичок створення ефективних запитів і критичного оцінювання результатів роботи алгоритмів. Обґрунтовано потребу перегляду методів оцінювання, переходу до завдань, що формують аналітичне і творче мислення студентів, а також запровадження дисциплін, присвячених етичним і практичним аспектам використання ШІ. Зроблено висновок, що ефективне впровадження ШІ в освітній процес закладів ФПО можливе за умови узгодженого розвитку кадрового потенціалу, технологічної бази та нормативного забезпечення. Виважене й етично вмотивоване використання ШІ відкриває реальні можливості для підвищення якості професійної освіти, зміцнення її конкурентоспроможності та формування нових моделей підготовки фахівців у цифрову епоху.