ФОРМУВАННЯ ОСНОВ САМОМЕНЕДЖМЕНТУ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ - НАЙДА, Р. Г. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2021)
У статті порушуються питання визначення проблематики формування основ самоменеджменту майбутніх фахівців дошкільного освіти. Проаналізовано наукові праці з проблеми організації саморозвитку та виокремлено думки вчених, які працювали над організацією ефективного тайм-менеджменту як напрямку самоменеджменту. Обгунтовано актуальність проблеми особистісного саморозвитку студентів та впровадження моделі навчання, яка ґрунтується на використанні особистісних навичок та внутрішньої мотивації. Визначено сутність самоменедж- менту як складової особистісного розвитку та основні проблеми формування в майбутніх фахівців дошкільної освіти основ самоменеджменту. Висвітлено напрями самоменеджменту та їх зміст. Запропоновано аналіз науко- вих здобутків з вивченої теми. Складено порівняльна характеристика змісту понять самоменеджмент у науко- вих джерелах. Зазначено ефективні форми та методи організації діяльності та шляхи ефективного планування робочого часу. Проведено тестування майбутніх фахівців дошкільної освіти з метою визначення пріоритетних життєвих орієнтацій як складових у процесі особистісного саморозвитку. Проведено опитування студентів за методикою О. Бондарчук, з метою дослідження мотивації професійного і особистісного зростання. Представлено результати дослідження смисложиттєвих орієнтацій за методикою Д. Леонтьєва, яка дала можливість не лише виявити загальний рівень усвідомлення життя, але й діагностувати ряд додаткових шкал: цілі, процес, результат. Проаналізовано результати п’ять субшкал. З’ясовано рівні цілеспрямованості майбутніх вчителів дошкільного виховання, особливості сприймання життя та його смислонаповнення, бачення результативності життя та вміння ставити перспективні цілі, локус контролю-Я та локус контролю життя. Окреслено програму дій на основі резуль- татів тестування, що передбачають як аудиторну роботу так і позааудиторну роботу здобувачів передвищої фахо- вої освіти. Розкрито програму розвитку основ самоменеджменту. Визначено перспективи подальших досліджень з визначеної проблематики.