МОТИВАЦІЙНИЙ КОМПОНЕНТ ГОТОВНОСТІ МАЙБУТНІХ ВИХОВАТЕЛІВ ДО СТВОРЕННЯ ЗДОРОВ’ЯЗБЕРЕЖУВАЛЬНОГО СЕРЕДОВИЩА У ЗАКЛАДІ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ - ЦИПЛЮК, А. М.; БУБІН, А. О. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2021)
У статті здійснено характеристику мотиваційного компонента готовності майбутніх вихователів до створення здоров’язбережувального середовища у закладі дошкільної освіти, яку потрактовано як інтегративне утворення, що формується у процесі професійної освіти, самоосвіти, містить сукупність особистісних якостей студента, які акумулюють знання про людину та її здоров’я, здоровий спосіб життя, мотиви здоров’язбережувальної поведінки щодо себе та навколишнього світу. Визначено змістову складову мотиваційного компонента, яка передбачає: сформованість здоров’язбережувальної ціннісної орієнтації майбутніх вихователів та сформованість професійної спрямованості особистості – як сукуп- ність усвідомлених, стійких мотивів і прагнень до здійснення здоров’язбережувальної педагогічної діяльності. Виокремлено ціннісно-орієнтаційний критерій. Зазначено, що показниками названого критерію є: активізація мотиваційної-потребнісної сфери майбутніх вихователів, наявність ціннісних орієнтацій щодо здоров’я, сформо- ваність професійної спрямованості на здійснення здоров’язбережувальної педагогічної діяльності. Підібрано діа- гностувальний інструментарій з метою дослідження мотиваційного компонента та здійснено аналіз результатів. За результатами дослідної роботи розроблено систему методів та прийомів формування мотиваційної складової професійної готовності майбутніх вихователів в умовах закладу вищої освіти. Увага акцентується на інтерактивних методах у процесі навчання, які спонукають студентів до активної розу- мової і практичної діяльності. Підкреслюється необхідність використання потенційних можливостей педагогічної практики, як вагомого конструкту професійної підготовки майбутніх вихователів, зокрема на етапі формування моти- ваційного компоненту готовності до створення здоров’язбережувального середовища у закладі дошкільної освіти.