ГЕЙМІФІКАЦІЯ НА УРОКАХ КИТАЙСЬКОЇ МОВИ ЯК МЕТОД ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ НАВЧАННЯ УЧНІВ - СТРИГА, Е. В.; КУДЛАЙ, Ю. О. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2025)
У статті висвітлено питання застосування гейміфікації на уроках китайської мови як методу підвищення ефективності навчання учнів. Гейміфікація виконує важливу роль у вивченні китайської мови та робить освітній процес цікавим, інтерактивним і ефективним. Китайська мова вимагає запам’ятовування великої кількості ієрогліфів, тональної мови та граматичних конструкцій, які можуть здаватися складними для учнів. Використання ігрових елементів, таких як змагання, квести, нагороди та інтерактивні добавки, сприяє підвищенню мотивації, залученості та концентрації. Гейміфікація сприяє розвитку навичок читання, письма, говоріння та аудіювання, створення освітнього процесу більш природним і захопливим.Застосування ігрових елементів сприяють активному запам’ятовуванню та повторенню матеріалу, що покращує довготривале засвоєння знань. Організація групових ігрових завдань допомагають розвивати комунікативні навички та взаємодію між учнями.Серед популярних платформ, орієнтовані на вивчення китайської мови, виокрелено HelloChinese, ChineseSkill Decipher Chinese, Du Chinese, Qing Ting, Pinyin Chart, Chinese Writer, Skritter, Brainscape, The Chairman’s Bao та інші. Використання ігрових методів при вивченні китайської мови сприяє активній участі учнів, розвиває їхні комунікативні та аналітичні навички, а також допомагає засвоювати матеріал через практичну діяльність. Різні види ігор – від рольових і бізнес-симуляцій до організаційно-діяльнісних і дослідницьких – дозволяють враховувати вікові особливості школярів та ефективно досягати освітніх цілей. Використання ігрових технологій спонукає до навчання, розвиває креативне та критичне мислення, а також створює сприятливе середовище для опанування китайської мови, дозволяє учням здобувати інформацію через інтернет-ресурси, що підвищує якість навчання та інформаційну культуру учасників освітнього процесу. Інтеграція ігор до навчання китайської мови є потужним інструментом, що робить освітній процес більш динамічним і ефективним.