ЛЕПБУКІНГ ЯК ОДНА ІЗ МЕТОДИК ПРОЕКТНОГО НАВЧАННЯ ПРИРОДНИЧИХ ДИСЦИПЛІН У ПЕДАГОГІЧНОМУ КОЛЕДЖІ - ДАВИДЮК, Г. М.; ТРАЧ, О. Т. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2024)
У статті з’ясовано, що методика лепбуків розкриває потенціал здобувача освіти, формує ключові вміння і навички, враховує навчальні компетентності. Ефект від упровадження лепбуків на різних етапах вивчення тем природничих дисциплін полягає в тому, що охоплює різні сфери діяльності, а саме: пошукові методи, узагальнення і систематизацію. Інноваційність методики лепбуку полягає в поєднанні дослідницького, проєктного, творчого, технологічного, естетичного, інформаційного напрямків діяльності. Лепбук – це підсумковий етап самостійної пошукової роботи, яку студент виконує в процесі вивчення теми. Головне привчити здобувачів освіти накопичувати і систематизовувати матеріал не лише тоді, коли вивчається тема, а й поповнювати його безперервно. Це крок до того, щоб вони самостійно отримували знання, формували вміння і навички для майбутньої професійної діяльності. Створення лепбука сприяє реалізації діяльнісного підходу у навчанні майбутніх педагогів, адже методика передбачає активізацію самостійної пізнавальної діяльності студентів, а також формування умінь співпрацювати, ефективно комунікувати, взаємодіяти, проявляючи емпатію, підтримку та партнерство. Виховний потенціал роботи над створенням лепбуків розкривається в інтеграції завдань естетичного, трудового, розумового, морального, екологічного, громадянського напрямів виховання. Унікальність виготовлення лепбука в тому, що його кожний виготовляє під свій власний смак за власним дизайном. Відповідно до концепції Нової української школи сучасний вчитель повинен володіти інноваційними підходами, методиками навчання дітей, бути мобільним і гнучким у доборі нових форм і методів навчальної роботи. Отримані результати дослідження дозволяють рекомендувати лепбукінг як одну з методик при вивченні природничих дисциплін у педагогічному коледжі.