ДРУЖНЄ ДО АКАДЕМІЧНОЇ ДОБРОЧЕСНОСТІ СЕРЕДОВИЩЕ ДЛЯ МАЙБУТНІХ ДОКТОРІВ ФІЛОСОФІЇ - КУЗЬМЕНКО, А. О. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2024)
Середовище включає освітні, наукові та професійні компоненти, які разом сприяють розвитку знань, креативності та професійному саморозвитку майбутніх докторів філософії. Різноманіття тлумачень середовищ у вищій освіті відображає зусилля щодо створення оптимальних умов, які сприяють розкриттю креативного потенціалу студентів та їх особистісному зростанню. Об’єктом статті є культура академічної доброчесності майбутніх докторів філософії, а предметом – середовищний компонент системи формування культури академічної доброчесності у майбутніх докторах філософії. Мета статті – характеристика середовищного компонента системи формування культури академічної доброчесності для докторів філософії. Концепція професійно орієнтованого освітньо-наукового середовища для аспірантів інтегрує академічні, етичні та ціннісні компоненти для підтримки їхнього розвитку. Це середовище повинно еволюціонувати через чотири етапи: підготовчий, інтегративний, інтерактивний та продуктивний, кожен з яких спрямований на розвиток професійних компетентностей та академічної доброчесності. Підготовчий етап, що управляється працівниками університету, закладає основу для академічної підготовки, включаючи формування документів, планування ресурсів та аналіз ризиків. Ключовими компонентами цього етапу є кваліфікований кадровий склад, навчання з питань етики та забезпечення доступу до освітньої інфраструктури. Інтегративний етап починається з першого року аспірантури, коли аспіранти занурюються в академічне середовище, адаптуючись до нових викликів і узгоджуючи свої особисті цінності з системою. Цей етап сприяє етичному зростанню через професійні дисципліни, етику досліджень та позакласну діяльність, спрямовані на формування етичної поведінки та самореалізації. Активна участь у культурних, соціальних та гуманітарних ініціативах підвищує їхній творчий потенціал та розуміння професійних цінностей. Співпрацюючи з досвідченими викладачами та дослідниками, аспіранти зміцнюють свою академічну доброчесність і лідерські навички, вносячи свій внесок у дослідницькі інновації та суспільні проблеми. Це динамічне середовище сприяє всебічному розвитку майбутніх науковців, забезпечуючи їхню етичність та гармонійність. Заключний продуктивний етап відбувається на третьому та четвертому курсах аспірантури, зосереджуючи увагу на вдосконаленні професійних навичок через освітню, наукову та позакласну діяльність. Аспіранти активно займаються викладанням, дослідженнями та академічними проектами, поглиблюючи свої знання та вносячи свій внесок в академічне середовище. Вони інтерналізують ключові етичні принципи, такі як чесність, відповідальність та професіоналізм, застосовуючи їх у своїй академічній та професійній діяльності. До кінця своєї підготовки майбутні доктора філософії укріплюють свої особисті та професійні цінності, узгоджуючи їх з універсальними принципами та генеруючи власні значення у своїй сфері.