АКАДЕМІЧНА МОБІЛЬНІСТЬ СТУДЕНТІВ ЯК ВАГОМА СКЛАДОВА ІНТЕРНАЦІОНАЛІЗАЦІЇ ОСВІТИ - МАРТИНЮК, А. П.; ГУБІНА, А. М. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2024)
У статті проаналізовано академічну мобільність студентів; визначені особливості інтернаціоналізації освіти у сучасному науковому дискурсі. Використовуючи методи аналізу, узагальнення та систематизації інформації сто- совно академічної мобільності студентів, розглянуто активність ЗВО щодо студентської та викладацької міжнародної мобільності. Охарактеризовано дефінітивні характеристики поняття «академічна мобільність». Описують- ся пріоритетні аспекти студентської мобільності в процесі інтернаціоналізації освіти. Така мобільність може бути реалізована через участь студентів у програмах студентського обміну, програмах подвійних і спільних дипломів, міжнародних літніх і зимових шкіл, конференціях, тренінгах і програмах індивідуальних грантів. Інші форми міжнародного співробітництва в рамках інтернаціоналізації освіти включають: індивідуальну міжнародну академічну мобільність студентів, аспірантів і викладачів; мобільність закладів освіти – створення спільних навчальних програм; інтеграційну мобільність – упровадження міжнародних вимірів та освітніх стандартів у навчальні програми (з метою інтеграції освіти та створення єдиного освітнього простору), з акцентом на інституційну співп- рацю. Стаття обґрунтовує важливість розбудови міжнародного потенціалу за такими напрямками, як грантова та проектна діяльність, підготовка та подання на конкурси пакетів проектних документів, розбудова партнерських відносин. Обґрунтовані результати дослідження академічної мобільності здобувачів ЛНТУ у 2023 році; міжнародної академічної мобільності НПП ЛНТУ у 2023 році; місце ЛНТУ у міжнародних рейтингах. Наголошено, що інтернаціоналізація вищої освіти безпосередньо пов’язана з глобальними міграційними процесами та насамперед міжнародною академічною мобільністю. Мета академічної мобільності полягає в тому, щоб усі викладачі та співробітники брали участь у навчанні за кордоном та стажуваннях у рамках свого професійного розвитку. Обмін досвідом; знайомство з новим освітнім середовищем; вивчення нової та інноваційної педагогіки, навичок розроблення освітніх програм і цифрових технологій; співпраця зі співробітниками за кордоном для спільного розроблення заходів, спрямованих на досягнення цілей програми; обмін передовим досвідом та зміцнення співробітництва між ЗВО й покращення підготовки студентів до трудової діяльності.