ОСОБЛИВОСТІ ДИСТАНЦІЙНОГО ВИВЧЕННЯ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ ДЛЯ ЗДОБУТТЯ ВИЩОЇ ОСВІТИ ЗА ОСВІТНЬОЮ ПРОГРАМОЮ «МІЖНАРОДНА ЕКОНОМІКА» - ВОРНАЧЕВ А. O. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2023)
Стаття розглядає питання використання системи дистанційної освіти під час викладання іноземної мови, що спричинено необхідністю сьогодення у навчанні студентів закладів вищої освіти. Дистанційний навчальний процес здійснюється за допомогою комбінації синхронних і асинхронних засобів, зберігаючи гнучкість, зручність і забезпечуючи якість та ефективність у вивченні англійської мови. Але дистанційні методи навчання англійської мови студентів закладів вищої освіти за освітньою програмою “Міжнародна економіка” залишаються системно не розглянуті і вимагають детального вивчення. Мета дослідження – теоретично обґрунтувати роль, важливість, необхідність дистанційного вивчення англійської мови у вищій освіті сучасної молоді на основі характеристик сучасних технологій. Об’єктом дослідження є навчальний процес дистанційного навчання іноземної мови. Предметом дослідження є методи дистанційного навчання іноземної мови студентів закладів вищої освіти в Україні. Методи дослідження: аналіз літератури з теми дослідження, систематизація та порівняння відомостей щодо процесу навчання та застосування системи дистанційного навчання, описовий, функціональний, конструктивний та метод перекладу. Використання дистанційного навчання у закладах вищої освіти сьогодні має як переваги, так і недоліки. Переваги: доступ до отримання знань, незалежно від місцезнаходження учасників навчального процесу; зменшення витрат закладів освіти на оренду приміщення та комунальні послуги; можливість одночасного навчання великої кількості студентів; збільшення часу на самостійну роботу; підвищення рівня знань за допомогою сучасних засобів інформаційно-комунікативних технологій. Недоліки: постійна співпраця через мережу Інтернет не замінить повною мірою безпосереднє спілкування; відсутність можливості обʼєктивно оцінити знання здобувачів вищої освіти; відсутність саморегуляції, самодисципліни, зосередженості, уваги, посидючості, терпіння, організованості, відповідальності та високої мотивації протягом тривалого часу кожного дня; відсутність високоякісних послуг Інтернет-з’єднання у всіх учасників одночасно. Викладачі іноземної мови повинні знаходити найбільш результативні й ефективні способи навчання студентів закладів вищої освіти, впроваджуючи нові методи викладання, покращуючи якість дистанційного навчального процесу. Перспектива подальших досліджень передбачає вивчення ролі інтерактивних платформ як ефективного інструмента дистанційного навчання англійській мові студентів закладів вищої освіти.