ЦІННІСНА СКЛАДОВА ЖИТТЄВОЇ СТРАТЕГІЇ МАЙБУТНЬОГО ПЕДАГОГА - ШЕВЧУК, О. П. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2021)
У статті здійснено теоретичний аналіз поняття «цінності», а також їх влив на особливості педагогічної діяль- ності. Зазначено, що цінності – це глибинні бажання людини щодо характеру взаємодії зі світом, з іншими людьми та із собою. Встановлено, що цінності є відображенням того, що людина хоче розвивати у своєму житті, у струк- турі своєї особистості, що хоче відстоювати. Саме цінності задають визначений напрямок життєвої стратегії. Про- ведено анкетування майбутніх педагогів на предмет розуміння понять «цілі» і «цінності», їх відмінностей, ролі в житті особистості і окресленні власних цінностей. Результати проведеного анкетування засвідчують відсутність чітких знань щодо даних понять у 90% респондентів. Розроблено комплексне тренінгове заняття, яке проводилося у три етапи: знайомство з вичерпним переліком життєвих цінностей; дослідження власних життєвих цінностей; вибір найактуальніших сфер життя в теперішній період часу; побудова конгруентних цілей задля покращення якості життя, опираючись на індивідуальну систему цінностей; окреслення плану виконання цілей в системі SMART. У результаті проведення тренінгового заняття нами було отримано низку відомостей щодо особливостей ціннісних орієнтацій майбутніх педагогів. Опрацювання пріоритетних цінностей дало змогу виокремити най- більш популярні з них: здоров’я, прийняття, доброта, любов, підтримка. Найчисельнішими обраними сферами життя, які максимально актуальні в теперішньому часі, є сімейні стосунки, стосунки із друзями, ставлення до власного тіла, духовність, дозвілля, праця та професійний розвиток. Виявлено труднощі у студентів при поста- новленні цілей в системі SMART, керуючись власними цінностями, що зайняло великий обсяг часу і особистої консультації. У результаті проробленої спільної роботи у студентів були сформовані знання стосовно поняття цінностей і їх ролі в житті особистості, збільшено усвідомленість респондентів стосовно власної ціннісної струк- тури особистості, удосконалено навички формування цілей, конгруентних власним цінностям, що є потужним мотиваційним фактором до прожиття змістовного, гармонійного і продуктивного життя.