ІСТОРІЯ ЯК ФАКТ І ВИМИСЕЛ У РОМАНІ В. ТЕРЛЕЦЬКОГО «КНИГА СИЛИ. ВОЛЯ»
PDF

Ключові слова

факт, вимисел, домисел, історичний роман, свідомість, сюжет, персонаж, документ fact, fiction, conjecture, historical novel, consciousness, plot, character, docum

Як цитувати

СТАСИК, М. В. (2023). ІСТОРІЯ ЯК ФАКТ І ВИМИСЕЛ У РОМАНІ В. ТЕРЛЕЦЬКОГО «КНИГА СИЛИ. ВОЛЯ». АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ГУМАНІТАРНІ НАУКИ», (4), 10-18. https://doi.org/10.52726/as.humanities/2023.4.2

Анотація

У дослідженні здійснено спробу аналізу першого історичного роману В. Терлецького «Книга Сили. Воля». Метою дослідження є аналіз проблеми репрезентації історії як факту та вимислу в аналізованому творі. На матеріалі роману автор розвідки намагається визначити співвідношення факту, вигадки та домислу, розглянути особливості зображення як відомих, так і маловідомих історичних осіб. Автор дослідження стверджує, що важливим у романі «Книга Сили. Воля» є реалістичне відображення історичних біографій особистостей, у яких не допускається використання фактів, що суперечать історії. Для реалізації цієї мети автор роману активно залучає інформацію з різних історичних джерел, а, подекуди, і подає прямі цитати. Митець виступає у своєму творі як історик, філософ, оповідач та коментатор. За допомогою домислу він робить доповнення та включає в історичні відомості свої роздуми, а подекуди дає оцінки. Таким чином, у романі «Книга Сили. Воля» історичний факт обростає художньою тканиною вигадки. Домисел дозволяє відновити історичні епізоди, про які не було документальних свідчень. Факт у романі, з одного боку, є джерелом натхнення для письменника, а з іншого – є опорною точкою для вибудовування альтернативної реальності. Синтез факту і вигадки створює єдиний художній світ твору, який, з одного боку, має історичну основу, а з іншого ж, доповнений авторською уявою. Зображуючи відомих історичних осіб, автор, окрім достовірних фактів про їхнє життя, доповнює їхню характеристику інформацією, яка часто закріплена в стереотипах чи легендах, що глибоко увійшли в історичну суспільну та національну свідомість. Особливо це помітно при зображенні таких історичних осіб, як Дмитро Вишневецький, Семерій Наливайко, Самійло Кішка. Через брак інформації в історичних, наукових джерелах, митець звертається до історичних пісень, дум, легенд. Зоною взаємопроникнення факту та вимислу і домислу в романі також є портрети історичних діячів, які, окрім правдивої історичної інформації, доповненні авторською уявою. Важливою портретною деталлю при цьому виступають описи очей. Зрештою, провести чітку межу між фактом і вигадкою часом важко, тому що вигадка постає з реальних подій, створюється на їхній основі, обростає деталями, які виглядають досить правдоподібно.

https://doi.org/10.52726/as.humanities/2023.4.2
PDF

Посилання

Мізінкіна О. Український історичний роман ХХ століття: проблема трансформації історичної правди. Проблеми сучасного літературознавства. 2018. Вип. 26. С. 9–17.

Монолатій І. Відкривання минулого в історичній прозі української діаспори. Histor!ans, 23 січня 2023. URL: https://www.historians.in.ua/index.php/en/novi-knizhki/2922-igor-nabitovich-gloria-et-sacrum-istorichna-prozaukrajinskoji-emigratsiji-lublin-wydawnictwo-umcs-2022-230-s (дата звернення: 12.11.2023).

Сергійчук В. Барський староста Б. Претвич. Український історичний журнал. 1990. Вип. 3. № 349. С. 124–131.

Стасик М. Історичний роман В. Терлецького «Книга Сили. Віра». Вчені записки Таврійського національного університету імені В. І. Вернадського. Серія: Філологія. Журналістика. Т. 33. Вип. 3., 2022. С. 234–240.

Тарас Шевченко. Зібрання творів: У 6 т. Київ : Наукова думка, 2003. Т. 1: Поезія 1837–1847. С. 348–354.

Терлецький В. Книга Сили. Воля. Роман. Львів : Кальварія, 2018. 336 с.

Чухліб Т. Проект «Козацького князівства» – історична альтернатива політичного устрою Гетьманщини? Український історичний журнал. № 4 (517), 2014. С. 72–73.

А. Švedas: istorikai neturi teisės kabinėtis prie rašytojų. URL: https://www.bernardinai.lt/2013-02-09-a-svedasistorikai-neturi-teises-kabinetis-prie-rasytoju/ (дата звернення: 12.11.2023).

Skórnicki J. Powieść o Romualdzie Traugutcie. Życie Literackie, 1958. nr 6. s. 3.